Opdracht Parasite:

Zoek een interessante plek in de stad en ga hier op parasiteren.

Concept:

Schaduw als vormgever van de woning.
Schaduw patronen bepalen hier de vorm van de woning evenals de aankleding van het interieur.
Doormiddel van natuurlijk lichtinval en het filteren van licht, veranderen de schaduwen en zal de woning iedere minuut van de dag een andere beleving geven.  Een begroeiing van houten kubussen staan op elkaar gestapeld aan de zijkant van het Mercure hotel. Een heus spektakel aangezien de woning over het huidige gebouw lijkt heen te groeien. Ieder moment van de dag oogt de woning weer anders. Met name in de zomer kan het voorkomen dat de helft van het gebouw voor het oog verdwenen is, kom je een paar uur later terug dan kan het maar zo zijn dat het gebouw zich weer hersteld heeft naar zijn officiele vorm of dat er juist andere delen “verduisterd” zijn.

Er is een trappenhuis afkomstig van het Mercure hotel zichtbaar centraal in de woning die is omgeven door een glazen omhulsel. Het mooie aan het gebouw is dat ondanks dat het over het Mercure Hotel heen groeit, het Mercure niet wordt aantast op zijn vormgeving.  Zowel de binnenkant als de buitenkant van het huis verandert iedere moment. De zon is een belangrijke aanvulling en een onderdeel van de vormgeving.

Het huis is onderverdeeld in 7 woonlagen en 7 kamers met iedere kamer een ander schaduw thema. Iedere verdieping heeft te maken met een ander soort lichtinval en een andere manier van licht filtering dmv bepaalde openingen in de wanden waar de zon door kan schijnen. Deze schaduw transformaties vinden plaats in elke kamer.
De filosofie van mijn ontwerp heeft er voor gezorgd dat dit concept is ontstaan, licht heeft donker nodig en donker is niets zonder licht.

Het statement, “Tussen licht en donker ligt een wereld aan design mogelijkheden, is een mooie trigger geweest die tot dit resultaat heeft geleid” aldus Gerlin Hamming.

 

Overzicht is zichtbaar in onderstaande link.

Parasite project – Licht filtering